top of page

ייעוץ שינה לתינוקות

בשנים האחרונות תחום ייעוץ השינה לתינוקות הולך וצובר תאוצה. מדובר בתחום שאינו בלעדי לפסיכולוגים, אשר עוסקים בו גם רופאים, אחיות טיפת חלב, מדריכי הורים לגיל הרך ויועצות שינה בעלות רמות הכשרה שונות. מדובר בתהליך יותר דירקטיבי, ממוקד מטרה והתנהגותי ביחס לתחומי הטיפול האחרים שאני עוסקת בהם. הסבתות יכולות לצחוק שהיום לוקחים יועצת על כל פיפס.. "יועצת הנקה, יועצת שינה ומה הדבר הבא?" הן שואלות.. אבל כן, העולם וההורות מורכבים יותר היום ממה שהיו בעבר. יש שפע אינסופי ומבלבל של גישות ושיטות, הסמכות ההורית נחלשה ואיננו מקבלים את הידע ההמשכי של "השבט" כמו פעם.

כאם בעצמי וכאשת מקצוע, אני יכולה לומר שאין כמעט בית בישראל שאינו מתעסק בבעיות שינה. אחת מנקודות המפגש הראשונות שלנו כהורים עם גבולות, הקניית הרגלים והתמודדות עם נושא של פרידה מתרחשת ב"זירת" השינה. לכן התחום הזה כה מרתק וחשוב בעייני. מעבר לשליחות לסייע להורים עייפים, מותשים ועצבניים שבקושי זוכרים "מי הם היו פעם" להשיב לעצמם את הלילות, יש בתהליך פוטנציאל גדול להעצמה הורית וללמידה שאנו יכולים, בנחישות וברגישות, להגיע ל"עמק השווה" שיהיה טוב גם לנו וגם לילדנו.  

 

ה"רומן" שלי עם עולם השינה
הרומן שלי עם עולם השינה החל עוד בהיותי סטודנטית. היתה לי הזכות לצפות בפרופ' אבי שדה, מגדולי המומחים והחוקרים בתחום השינה בארץ, פוגש משפחות, מאבחן ומטפל בבעיות שינה. בהמשך, גם ערכתי את מחקר התיזה שלי אצלו, בנושא: "הקשר בין סגנון ההרגעה ההורי לבין טיב שנת התינוק". מאוחר יותר הגיעו התנסויותיי כאם עם הילדים הפרטיים שלי, דרכן למדתי כמה ילדים שונים זה מזה ושמה שעבד עם אחד, לא בהכרח עובד עם השני. בהמשך, קיבלתי כלים מקצועיים ומעשיים בקורס של שיטת "לילה טוב" מבית גנית פרג. 

מה כולל תהליך ייעוץ שינה?
1) פגישת אבחון מקצועית - במהלכה נבדקים הרגלי ודפוסי השינה של הילד ביום ובלילה. (זאת גם הסיבה שלא מומלץ לתת "טיפים" נקודתיים מבלי להכיר את הרקע וההקשר. הורים לא תמיד מבינים שזה שהם מרדימים תינוק בן 7 חודשים עם בקבוק בפה קשור ליקיצות הליליות שלו, או שהרדמות על הידיים במהלך היום קשורות למה שקורה בלילה).


2) תוכנית עבודה מפורטת - בתום פגישת האבחון תבנה תוכנית עבודה שתתייחס, בין היתר, לטקס השינה, האכלות ליליות ואופן התגובה להתעוררויות ולבכי במהלך היום והלילה.


3) ליווי יומיומי - ליווי יומיומי במייל ובטלפון הנמשך עד כחודשיים. כאן נמצא לב ליבו של הייעוץ והסוד להצלחתו! תחום השינה מהווה בעיניי דוגמא מצויינת לתחום שלהורים רבים יש ידע בו, אך הם אינם מצליחים ליישם אותו ולתרגם אותו הלכה למעשה. הדבר מזכיר את זה שכולנו יודעים מה נכון או לא נכון לאכול כדי לרדת במשקל, אך כמה קשה ליישם זאת! מנסיוני, ייעוץ הניתן במפגש חד-פעמי הוא בעל סבירות נמוכה יותר להיות מיושם. הורים נתקלים בקשיים, מוותרים ולמעשה, באופן פרדוקסלי, מחזקים דפוסים והרגלים לא בריאים. כאשר יש ליווי ותמיכה, הדברים נראים אחרת וניתן להגיע ללילות הרצופים המיוחלים.

 

 

שאלות ותשובות נפוצות בנושא ייעוץ שינה לתינוקות

 

"כמה ילדים צריכים לישון"?
כמובן שיש שונות בין ילד לילד, אבל בגדול:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"מדוע השינה חשובה כל כך במיוחד עבור תינוקות"?
קודם כל, ילדים באמת גדלים בשנתם! הורמון הגדילה מופרש בעיקר בשינה ובעיקר בחלקו הראשון של הלילה.

בנוסף, שינה איכותית תורמת משמעותית לחיזוק המערכת החיסונית. כל ההתפתחויות המואצות בשנים הראשונות לחיי התינוק- התפתחותו המוטורית, הקוגניטיבית, השפתית והחברתית- צריכות לעבור עיבוד והפנמה במהלך השינה. המוח עובד קשה כאשר הקטנטנים הללו ישנים. לכן, כה חשוב לטפל בבעיות שינה של תינוקות וילדים. פעוט עייף הוא פעוט מתוסכל ועצבני שאינו פנוי ללמידה. בגילאים גדולים יותר, הפרעות שינה מלוות פעמים רבות בקשיי קשב וריכוז ובעיות התנהגות, מה שמוביל לקשיי תפקוד במסגרת החינוכית. מעבר לכך, חסך השינה המצטבר אצלכם ההורים, מוביל לעצבנות מוגברת, חוסר סבלנות כלפי הילדים ומתח רב. מצב מתמשך זה מוביל, לא פעם, למתחים בזוגיות ולמצוקה של הבית כולו. 

 

"אז למה בעצם הם מתעוררים כל כך הרבה פעמים"?
ישנן סיבות פיזיות נפוצות כגון בקיעת שיניים, דלקות אוזניים, פליטות וכדומה. קיימים גם גורמים סביבתיים כגון טמפ' חדר חמה/קרה מדי, ביגוד מסורבל, רעש. אולם, לא פחות מ90% מבעיות השינה המתמשכות של תינוקות ופעוטות נובעות מסיבות התנהגותיות. כלומר, מהתערבות לא נכונה של ההורים בתהליך ההרדמה ובשימוש בגורמי תלות חיצוניים להרדמת הילד (הרדמה על הידיים, הבאה למיטת ההורים, האכלה, מתן מים, שימוש מוגבר במוצץ ועוד). החדשות הטובות הן שעם הרבה התמדה, הקניית הרגלי שינה טובים ובריאים תוביל לחיזוק היכולת של תינוקכם להירדם באופן עצמאי ותחזיר את השקט למעונכם.   

 

"אולי כדאי לי למשוך אותו בכדי שיירדם בקלות ויקום מאוחר יותר"?
אין טעות נפוצה מזו! השכבת מאוחרת היא לרוב השכבה בה הילד נמצא כבר בעייפות יתר. הוא אולי יירדם בשניות "כמו שק תפוחי אדמה", אך לרוב יתעורר תוך זמן קצר מכיוון שלא חווה הירדמות מלאה ונכונה במיטתו. במקרים אחרים, ההשכבה תהיה ממושכת וסוערת כי הילד מגורה יתר על המידה. השכבה בעייפות יתר משבשת את איכות השינה לאורך הלילה כולו ולרוב מובילה דווקא ליקיצה מוקדמת. השעות האידאליות להשכבת תינוקות וילדים צעירים הן בין 18:30 ל-20:00 תוך תשומת לב לסימני העייפות שהם מפגינים (פיהוק, שפשוף עיניים, משיכה באוזן/שיער).

"האם יש בכי בתהליך?"
התהליך הוא תהליך של שינוי הרגלים, בו התינוק מסתגל למשהו חדש שאינו מכיר ומגיב לעיתים, באופן טבעי, בבכי. אני מאמינה בהיענות לבכי של התינוק, אך לא באופן המנציח את גורמי התלות. כלומר, הרגעה לפי השלב המתאים בתהליך (בהתחלה עם יותר מגע, בהמשך ביקור נוכחות קצר או "ששש..." עשויים לעשות את העבודה) אך ללא מגע ממושך, האכלות בלתי צפויות או "הפתעות" אחרות. בתהליך ההורים לומדים כי תינוק מבולבל יבכה יותר, כי לא יידע למה לצפות, ואילו תינוק אשר מגיבים אליו באופן עקבי, יזדקק פחות לבכי.

    Copyright 2012-2020 Yael Zahavi-Dror

    bottom of page