פסיכולוגית קלינית מומחית מדריכה מוסמכת בפסיכותרפיה
יעל זהבי-דרור
טיפול פסיכולוגי לילדים ומתבגרים
הטיפול בילדים שונה מהטיפול במבוגרים מכיוון שקיימים הבדלים הן בהתפתחותם הקוגניטיבית (הדרך בה ילדים מבינים את העולם) והן בהתפתחותם הרגשית (לדוגמא, מנגנוני ההגנה שלהם פחות נוקשים). כמו, כן, לרוב נדרשות שיטות התערבות שונות (משחק, יצירה) מאשר עם מבוגרים, שערוץ התקשורת המרכזי שלהם הוא מילולי. לכן, הטיפול בילדים דורש התמחות וניסיון ספציפיים. בעיניי, מעורבות כזו או אחרת של ההורים חיונית להצלחת הטיפול (כמובן כתלות בגיל הילד- מתבגרים חרדים יותר לפרטיותם ויש לשקול את העלות מול התועלת של המפגשים עם ההורים).
כאשר מדובר בגיל הרך, הטיפול לרוב אינו מבוצע ישירות מול הילד, אלא באמצעות הדרכת הורים. כלומר, ההורים הם אשר נפגשים עם המטפל/ת, מעלים סוגיות מסוימות למודעות ומקבלים הכוונה התנהגותית במטרה לסייע לילד. יש לציין כי קיימת התמחות ספציפית של פסיכולוגים התפתחותיים, העוסקים בגילאי 0-6, ומתמחים באבחון וטיפול בילדים עם לקויות התפתחותיות והפרעות תקשורת, וכן בטיפול דיאדי, המציב את הקשר ילד-הורה במרכז.
עם ילדים גדולים יותר, הטיפול יכול להיערך באמצעות שיחות או דרך משחק, תלוי בסיבת הפנייה ובגיל הילד. המשחק הוא למעשה שפתם הטבעית של הילדים. בטיפול באמצעות משחק (play therapy), הילד והמטפל מדמים את עולמו הפנימי של הילד באמצעות משחק משותף הנערך בחדר הטיפול. כן, בקליניקה שלי יש בובות, חרבות, כדור ואפילו טאקי... ישנם מצבים, בהם אפשרי ואף מומלץ לערוך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם ילדים (פוביות, חרדת ביה"ס, חרדת מבחנים, אילמות סלקטיבית ועוד). נדרשת רמת סף של כוחות של הילד ומוטיבציה בסיסית כדי שיוכל לשתף פעולה בתהליך.
איך יודעים מתי לפנות לטיפול עבור ילדינו?
נבדוק האם שינוי בהתנהגות הילד/ה, בדפוסי השינה, האכילה או המשחק שלו/ה מהווים נורת אזהרה. כאשר ילד סובל מחרדות, מפגין התפרצויות זעם שקשה מאוד להרגיעו מהן או מסתגר, נראה כי הוא מאותת על מצוקה כלשהי. כאשר התנהגויות אלו מופיעות לאורך זמן או מחריפות, מומלץ ליצור קשר עם הגורמים החינוכיים ולהתעניין במצבו של הילד, לשלול בעיות רפואיות ולהיוועץ במומחה מתחום הטיפול הרגשי. לא נדיר שדווקא מישהו מהצוות החינוכי מעלה קושי מתמשך של הילד, כגון בעיות חברתיות או התנהגותיות ומפנה את תשומת לב ההורים לצורך בהתייעצות עם פסיכולוג. לעיתים, כאשר צפוי שינוי גדול אצל הילד או משפחתו, כגון גירושין, ניתוח, מחלה או אף אירועים חיוביים כגון לידה או מעבר דירה המצריך שינוי מסגרת חינוכית, כדאי להתייעץ עם מומחה לטיפול בילדים ולקבל הדרכה כיצד להכין את הילד מבעוד מועד, במיוחד כאשר מדובר בילד עם היסטוריה קודמת של קשיים רגשיים.
ומשהו חשוב לסיום...
היום כמעט לכל הורה יוצא לשקול לפחות פעם אחת את האפשרות לשלוח את ילדו לטיפול פסיכולוגי. הרצון לקחת את הילד/ה לטיפול מהווה סימן לכך שההורים ערניים ומודעים יותר למה שעובר על ילדיהם בהשוואה לפעם. החדשות הפחות טובות הם שפעמים רבות הורים מצפים לתיקון או קסם... גידול ילדים דורש זמן, סבלנות ואת נוכחות ההורים שחשובים לילדים יותר מכל מטפל/ת. אין כאן קיצורי דרך! גם סיוע מאיש מקצוע לא יביא לשיפור אם לא תקפידו על נוכחות הורית משמעותית ומעורבות בחיי ילדיכם. מומלץ להיעזר בהדרכת הורים אם אתם חשים שיש לכם קושי לשהות עם ילדיכם והוא מעורר בכם לפעמים דחייה או כעס עמוק. אלו רגשות הוריים טבעיים שניתן לעבד ולרכך. בהדרכה ניתן לבדוק היכן התפקוד ההורי "נצבע" ע"י חווית הילדות של ההורה עצמו ולקבל גם מידע, כלים להתמודדות ותמיכה.